The Fjords, Bygg nr. 291 ved Brødrene Aa, Seasight "Future of the Fjords"

Refvik

Administrator
Staff member
#1
FUTURE OF THE FJORDS

Ny helelektrisk katamaran bygges i Gloppen

Et nytt passasjerskip i karbonfiber er under konstruksjon i Sogn og Fjordane. Katamaranen Future of The Fjords tar 400 passasjerer og er kun elektrisk drevet.

Til forskjell fra søsterskipet Vision of The Fjords vil skipet kun bli drevet med elektriske motorer – i alt to stykker som hver er på 300 kilowatt. Hastigheten er 16 knop.

Skipet skal leveres i april neste år og skal trafikkere samme rute i Nærøyfjorden som søsterskipet, som for tiden er på besøk i Oslofjorden. Søsterskipet ble kåret til «Ship of The Year» i 2016.

700 turer i året
Det 42 meter lange karbonfiberfartøyet bygges hos Brødrene Aa i Hyen i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Det lokale Aurland Energiverk er involvert for å utvikle en infrastruktur for lading som skal kunne gjøre det mulig å gjennomføre 700 turer årlig med skipet
Næringsminister Monica Mæland (H) var til stede da skipet ble presentert torsdag ettersom det statlige selskapet Enova støtter prosjektet med et tilskudd på 17,8 millioner kroner.

Å utvikle et helelektrisk skip koster mye. Prislappen på Future of The Fjords ligger på 144 millioner kroner, en del mer enn Vision of The Fjords, der sluttsummen ble 90 millioner. Søsterskipet som ble satt i drift i fjor er da også en hybridversjon som kan skifte mellom elektrisk framdrift og dieselmotorer.

Begge skipene er bygget for turistformål på ruten mellom Flåm og Gudvangen i Nærøyfjorden. Det er rederiet The Fjords som eier skipene. Rederiets to hovedeiere er Flåm AS og fergeselskapet Fjord1 AS.

Kilde: Teknisk Ukeblad

"Future of the Fjords"

Illustrasjon: Brødrene Aa
 

Refvik

Administrator
Staff member
#2
Ny el-båt kan ende opp i Geiranger: – Det er plan B

Fjordcruise-reiarlaget The Fjords vurderer å flytte den nye søsterbåten til «Vision of the Fjords» frå Nærøyfjorden til Geiranger.

Den nye heilelektriske sightseeingbåten «Future of the fjords» skal sjøsettast om to veker, og skal etter planen gå i drift i Nærøyfjorden i mai.

No vurderar selskapet å flytte båten til Geirangerfjorden, skriv Sogn Avis. Årsaka, ifølgje avisa, er at Aurland kommune har sagt nei til søknaden frå cruisereiarlaget The Fjords om å få etablere ei ny flytekai med ladestasjon ved Gudvangen hotell og motell.

Kommunen begrunnar avslaget med utrygge forhold og skredfare i området. Reiarlaget vurderer å bruke ferjekaia i Gudvangen, men ser ikkje bort frå at båten kan ende opp i Geiranger, skriv Sogn Avis.

Søsterbåten, den to år gamle hybridbåten «Vision of the Fjords», er for tida på Sunnmøre i anledning konferansen Grøn Fjord. Torsdag frakta båten konferansedeltakarane frå Ålesund og inn i Geirangerfjorden. Dette skal vere første gong eit fartøy går inn til Geiranger med null utslepp.

Dagleg leiar i The Fjords, Rolf Sandvik, er også med på turen til Geiranger. Han bekreftar at reiarlaget har vore i dialog med Stranda kommune om ei mogleg flytting hit, dersom situasjonen i Sogn og Fjordane ikkje løyser seg.

– Vi kan ikkje bygge eit slikt fartøy, som kostar eigarane våre mange hundre millionar kroner om ein tek med infrastrukturen, og så ikkje ta det i bruk. Då er det klart at vi må ha ein plan B, seier Sandvik til Sunnmørsposten.

Cruisereiarlaget har klaga kommunen sitt avslag inn til fylkesmannen, og Sandvik understrekar at Nærøyfjorden framleis er plan A.

Les meir på sidene til Sunnmørsposten