Havforskningsinstituttet bygger nytt 35 meter langt forskningsfartøy

Refvik

Administrator
Staff member
Nytt forskningsfartøy skal bygges ved norsk verft

Havforskningsinstituttets nye fartøy skal kunne brukes langs hele norskekysten.

Fra før har Havforskningsinstituttet to kystfartøy, «Hans Brattström», som eies av Universitetet i Bergen og holder til på Vestlandet, og «G.M. Dannevig», som holder til i Flødevigen i Arendal.

- Planen er å få bygd et nytt fartøy på cirka 35 meter som kan brukes langs hele norskekysten, fra Halden til Kirkenes, både til kystforskning og til undervisningsformål, sier rederisjef Per Wilhelm Nieuwejaar ved Havforskningsinstituttet til Tekfisk.

Båten vil koste 75 millioner kroner å bygge, og bevilgningen ble varslet for to år siden. I forslaget til neste års statsbudsjett er 13 millioner kroner satt av til det nye kystgående forskningsfartøyet.

- Vi holder på å få på plass en kontrakt som gjelder design av fartøyet. De 13 millionene er for designkontrakten og som første delbetaling til et byggeverft, sier rederisjefen.

Han håper designkontrakten vil være tildelt i løpet av året. Den har vært ute på anbud, men det har kommet klage på tildeling, så behandlingen av saken er ikke ferdig.

- Når designkontrakten er i mål, kan vi gå ut med kontrakt på bygging og utrusting av fartøyet, sier Nieuwejaar.

Sikter mot mindre verft

Planen er at det skal skje i Norge.

- Vi sikter mot de mindre verftene langs kysten. Det er derfor vi har delt det opp i en designkontrakt og en byggekontrakt, slik at risikoen blir mindre for verftene og de vet nøyaktig hva de skal bygge, sier han.

- Det nye fartøyet skal ikke erstatte de vi har, men utvide flåten av kystfartøy, sier Nieuwejaar.

Båten vil trolig ha rundt 13-15 køyeplasser, som vil si at det er plass til cirka ti forskere eller studenter om gangen.

Om alt går etter planen kan båten være på sjøen i begynnelsen av 2021.

Les meir på sidene til Tekfisk
 
Top